sobota 14. júla 2012

Gustav Klimt vo Viedni

V tomto roku by sa génius maliar Gustav Klimt dožil 150 rokov. Umelecká Viedeň si ctí Klimta deviatimi špičkovými výstavami.

Gustav Klimt (* 14. júl 1862, Baumgarten – † 6. február 1918, Viedeň) bol rakúsky maliar a grafik, symbolista, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov secesie, vedúca osobnosť viedenského modernizmu.

Gustav Klimt sa narodil v Baumgartene blízko Viedne chudobnému rytcovi Ernstovi Klimtovi a jeho žene Anne, rodenej Finsterovej, ako druhý zo siedmich detí. Ako štrnásťročný úspešne absolvoval prijímacie skúšky na Kunstwerbeschule, viedenskú umeleckopriemyselnú školu. Zároveň študoval maliarstvo v ateliéri Ferdinanda Laufbergera a po jeho smrti pokračoval u profesora Juliusa Victora Bergera.

Jeho najznámejším dielom je obraz s názvom Bozk vytvorený v rokoch 1907 – 1908.

Klimt, Joseph Maria Olbrich a Josef Hoffmann spolu s niekolkými ďalšími umelcami založili roku 1897 secesiu. V tomzo roku namaloval Klimt svoje prvé krajinomalby.

V roku 1898 realizoval plagát pre prvú výstavu Secesie a zúčastnil se prípravy časopisu „Ver Sacrum“. Vo vášnivej polemike o obraze určené pre Viedenskú univerzitu Klimta v roku 1900 horlivo bránil Franz Wichkoff. Obraz získal zlatú medailu na Svetovej výstave v Paríži. V roce 1905 Klimt odkoupil od štátu všetkyy obrazy určené pre univerzitu, opustil Secesiu a založil novou skupinu – Kunstschau. Na IX. Bienále v Benátkach sa v roce 1910 stretol s velkým úspechem. V roce 1911 získal v Rímě prvú cenu za Život a smrt. V roku 1917 bol menovaný čestným členom Akademie výtvarných umení vo Vídni a v Mnichove. V dôsledkom krvácenia do mozku zemrel 6. februára 1918 ve veku 56 rokov.

Mal vplivné postavenie v umení monarchie a bol oblúbeným portrétistom viedenskej spoločnosti. Patrí mu kľúčové postavenie v rakúskych dejinách umenia.

Ktoré výstavy ešte môžete vidieť?

Oberes Belvedere:
150 rokov Gustava Klimta
15. júna 2012 - 6. januára 2013

Viedenské Museum Karlsplatz:
Klimt. Zbierka Viedenského múzea
16. mája - 16. septembra 2012

Künstlerhaus:
Gustav Klimt a Künstlerhaus
6. júla - 2. septembra 2012

Österreichisches Museum für Volkskunde /Rakúske etnografické múzeum/:
Objekte im Fokus: Zbierka textilných vzorov Emilie Flöge
25. mája - 14. októbra 2012

Ďaľšie informácie: wien.info

FOTO:
Portrét Gustav Klimt

Foto: © Josef Anton Trčka

Bozk

Foto: © Austrian Gallery Belvedere

Bozk

Foto: © Austrian Gallery Belvedere

Judith

Foto: © Austrian Gallery Belvedere

Danae

Foto: © Austrian Gallery Belvedere

Zlatá Adela

Foto © Austrian Gallery Belvedere

Použitá literatúra: wikipedia.com



CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára