sobota 14. júla 2012

Janov - Genova Taliansko

Janov (ang. Genoa, tal. Genova) je hlavným mestom Ligúrie. Nachádza sa v Janovskej zátoke Golfo di Genoa na pobreží Ligúrskeho mora. Veľký Janov je roztiahnutý po morskom pobreží v dĺžke 35 km. Je najdôležitejším prístavom Talianska.

Jeho história je zviazaná k námorníctvu a obchodu. Janov je známy, okrem iného ako rodisko Krištofa Kolumba. Jeho prístav je najväčší v Taliansku. Je siedmym najväčším prístavom Európy. Symbolom mesta je jeho maják, ktorý sa nachádza vedľa starého prístavu a známy ako la Lanterna.
Zaraďuje sa medzi také talianske veľkomestá, ako je Miláno, Bologna alebo Benátky. Centrom talianskej riviéry je práve Janov. Na západ od neho je Riviera di ponente, na východ Riviera di Levante.

Letovisko Janov je skvostná prázdninová destinácia známa v celej Európe. Je tu celá rada klubov, barov, vynikajúcich reštaurácií a krčmičiek.
Staré mesto patrí medzi najväčšie v Európe a má jedno z najlepšie zachovalých historickej časti na svete. Spolu s francúzskym Lille sa stal hlavným kultúrnym miestom Európy v r. 2004.

Medzi najkrajšie historické pamiatky Janova patrí katedrála San Lorenzo, ktorá bola postavená v roku 1118 ako románska stĺpová bazilika. V rokoch 1307 - 1312 bola goticky prestavaná a v roku 1567 ju Galeazzo Alessi zavŕšil renesančnou kupolou. Ďalšou peknou katedrálou je San Siro ktorá bola v roku 1586 renovovaná v barokovom štýle a ktorej interiér je bohato zdobený freskami. Za zmienku stojí aj bývalý kapucínsky kostol Santissina Annuziata, postavený v rokoch 1522 - 1620, a v roku 1843 tu bola prestavaná krásna klasicistická stĺpová sieň.

Turistické zaujímavosti

Stredoveká časť mesta ukrýva mnoho zaujímavosti. Medzi najvýznamnejšie patrí kamenná vstupná brána do mesta - Porta Soprana. Kostol Sant’Agostino leží vedľa Múzea Museo dell’Architettura e Scultura Ligure. Nezabudnite navštíviť kostol San Donato, či Santa Maria di Castello z 12. storočia aj gotickú katedrálu San Lorenzo. Okrem stredovekého obvodu je zaujímavá cesta Via Garibaldi, najdete tam paláce najbohatších dóžov.
Galéria umenia Podesta a Palazzo Bianco. Vystavujú tam obrazy Van Dycka a Rubensa. Palác Palazzo Rosso je nádherne dekorovaný. Ukrýva diela od Ticiana, Caravaggia a Dürera.
Jasne že nezabudneme navštíviť aj Acquario (Aquarium) a jeho podmorský svet. Patrí medzi Svojho druhu najväčšie v Európe.
Prehliadku turistických zaujímavostí - námestie Piazza de Ferrari, na ktorej je divadlo Teatro Carlo Felice a palác Palazzo Ducale. Katedrála San Lorenzo, jej výstavba trvala od 12. storočia do 16. storočia. nájdete tam zaujímavé artefakty. Na ulici Garibaldi, Palazzo Rosso a Palazzo Bianco. Obidva sú vyzdobené známymi talianskymi, holandskými a španielskymi maliarmi. Janov je rodiskom slávneho huslistu Paganiniho. Jedny jeho husle sú uchované v Palazzo Doria Tursi. Múzea Galleria Nazionale di Palazzo Spinola, Galleria di Palazzo Reale, a Museo d'Arte,patria medzi najvyhladávanejšie a ktoré sa pýšia najväčšou Európskou orientálnou kolekciou.
V múzeu Museo Nazionale dell'Antardide nájdete všetko o Antarktíde. Padiglione del Mare e della Navigazione námorné múzeum. A nezabudneme ani na deti - detské múzeum La Città dei Bambini.
Pre milovníkov opery a divadla je tu množstvo možnosti. Spomeňme len Teatro Carlo Felice.

Ubytovanie nájdete v pohodlí tu Letenky si môžete objednať tu Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca

Genova Cattedrale di San Lorenzo Foto: © Twice25&Rinina25
Genova_Hpschaefer Foto: © reserv-a-rt.de
Genova Palazzo Tursi Foto: © William Domenichini
Genova Porta Soprana Foto: © Twice25&Rinina25
Genova Teatro Carlo Felice Foto: © Twice25&Rinina25
Majak Janov Foto: © Polveredi Gela
Použitá literatúta: wikipedia.org



CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára