pondelok 23. júla 2012

Vinum regum, rex vinorum

„Vinum regum, rex vinorum – Víno kráľov, kráľ vín“

Tokajská vínna cesta

Tokajská vínna cesta patrí medzi najkatšie vinné cesty na Slovensku. Začína na územi historického Trebišova a prechádza cez jej sedem obcí v okrese.
Svojou rozlohou 907 ha je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku a a asi aj na sevete. Vína pochádzajúce z tejto oblasti sú veľmi kvalitné, majú svoju dávnu históriu, jedinečnú chuť a vôňu.

Tokajská vinná cesta zahŕňa putovanie po ceste mimo iného aj stretnutie s pestovateľmi a výrobcami vín, remeselníkmi, prehliadku kultúrnych i historických pamiatok, vinoték, vinární.

Tokaj je známa pestovaním odrôd viniča: Furmint, Lipovina, Muškát žltý. Vyrába sa z ních víno odrodové, suché, a sladké.

Kvalita a výnimočnosť tokajských vín je daná prírodnými a klimatickými podmienkami a pestovanými odrodami, schopnými ušľachtilého prezrievania a tvorby cibéb, osobitnou technológiou spracovania a jedinečnou formou skladovania a dlhoročného dozrievania vína. Charakter tokajských vín tvoria tri základné odrody a tieto odrody v priebehu dlhej a teplej jesene vytvárajú za pomoci ušľachtilej plesne Botrytis cinerea cibéby – hrozienka.

Tokajská vínna cesta v súčasnej dobe ponúka možnosť návštevy vinohradov, pivníc, ochutnávky vín a miestnych špecialít. Spolu s návštevou historických pamiatok ponúka aj návštevy miestneho folklóru.

Tokajská vinna cesta

TREBIŠOV
ČERHOV
VEĽKÁ TŔŇA
MALÁ TŔŇA
SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO
ČERNOCHOV
BARA
BORŠA
VINIČKY
LADMOVCE
ZEMPLÍN

Vináry

TOKAJ MACIK WINERY
J & J OSTROŽOVIČ
TOKAJ & CO
TOKAJSKÁ SPOLOČNOSŤ VINIČKY
ZLATÝ STRAPEC
IN VINO TOKAY

CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára