nedeľa 15. júla 2012

Dubrovnik

Foto: © Marcin Szala

Dubrovník prezývaný aj "Perla Jadranu" je chorvátske prístavné mesto, ktoré se nachádza na juhu Dalamácie na úpäti vápencového pohoria, s umeleckými a historicky unikátnymi stavbami. Je charakteristické, úplne zachovaným historickým centrom, zapísané v UNESCO.

Mesto Dubrovník vždy prosperovalo z námorného obchodu a ako jediný tvrdo konkuroval mestskému štátu Benátkam. Republika mala svoj vrchol moci v 15 a 16 storočí v spolupráci s Anconou a Flandrami konkurovala Benátskej republike. V 16 storočí bola súčasťou mohutnej dubrovníckej flotily. Mesto bolo opevnené 1940 m hradbou. Do mesta viedli dve brány.

V roku 1667 bolo mesto zničené silným zemetrasením. Za obeť zemetraseniu padla románska katedrála, gotické, renesančné kostoly, paláce a kláštory. Dubrovník bol postupne obnovený v barokovom slohu.

V roku 1979 je mesto zapísané do zoznamu UNESCO. Po skončení vojny sa rekonštruovalo podľa pôvodných plánov. Preto sa zachoval starobylí štýl mesta. Zároveň sa urobili opatrenia proti zemetraseniu.

Dvestopäťdesiat slnečných dní do roka, nádherne parky, krčmičky, reštaurácie, paláce a kostoly spolu s múzeami a galériami, vytvára úžasný kolorit, ktorý sa oplatí iste navštíviť.

Foto: © foto: wikipedia

Foto: © Luna04

Foto: © Roman Bonnefoy

Foto: © Karel Hrdina

Foto: © László Szalai

Foto: © László Szalai

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Knihu si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na info@kontakt50.sk. Stojí 8 eur, poštovné neplatíte.



CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára