pondelok 16. júla 2012

Alsasko

Alsasko (francúzsky Alsace) je jeden z 26 administratívnych regiónov Francúzska. Nachádza sa na východe Francúzska blízko hraníc s Nemeckom. Alsasko patrí medzi najmenšie regióny metropolitného Francúzska. Prírodnými hranicami regiónu sú rieka Rýn na východe a pohorie Vogézy na západe. Najvyšší bod je Ballon de Guebwiller (1426 m).
V minulosti bylo Alsasko obývané kočovnými lovcami, potom Keltmy a Řimanmy, ktprí toto území veľmi dobré strážili. Po páde Římskej ríše bolo Alsasko kolonizované Alamanmi a v 5. stor. bolo součásťou Franskej ríše, neskôr Svätej ríše rímskeho národa nemeckého.V priebehu Tridsať ročnej vojny vpadla do Alsaska francúzske vojská a Alsasko se stalo roku 1648 súčásťou Francúzska.

Architektura: V Alsasku môžeme najsť typické domy, které su postavené v radoch. Ich steny su polodrevené (blízkosť lesa) a majú ploché strechy.

Kuchyňa: Alsaská kuchyňa je ovplyvnená kuchyňou nemeckou. Typické je používanie pórku v rôzných podobách. Typickú jedlá su "baeckeoffe", "tarte flambée", "sauerkraut" a "fleischnackas". Alsasko je znamé svojou produkciou bieleho vína. Nejznámejšie víno je suchý ryzlink. Baeckeoffe (Beke-OFE) je tradičný pokrm z Alsaska, ktorého príprava trvá viac ako 24 hodín. Je to pokrm zo zemiakov, z mäsa a zeleniny zmiešanej s korením ktoré sa varí dlhú dobu a k tomu sa podáva biele víno ​​.

Alsasko je obľúbenou destináciou pre turistov. Najväčšie a najznámejšie mestá su Štrasburk, Kolmar a Mylhúzy.

Kolmar (francouzsky Colmar) je hlavné mesto departmentu Haut-Rhin a zároveň hlavné mesto vína. Je tu slnečná mikroklíma s minimom zrážok (550 mm). Je tu typická gotická architektúra.

Štrasburk (francouzsky Strasbourg) je mesto bohaté na pamiatky gotická katedrála Notre-Dame de Strasbourg a centrum mesta je zapísané na zozname UNESCO. Je tu množstvo múzeí (múzeum umenia v Notre-Dame, Alsaské múzeum, múzeum egyptológie, múzeum moderného umenia atd.)
Mylhúzy (francouzsky Mulhouse) je druhé nejväčšie mesto Alsaska. Je tu múzeum automobilov, a najväčšie múzeum vo Francúzsku - lokomotív.

Ďalšími pamiatkami v Alsasku su hrad Haut-Koenigsbourg, stredoveký hrad ležiaci vo francúzskom meste ORSCHWILLER v departemente Bas-Rhin v Alsasku. Hora Sainte-Odile, ekomúzeum v Ungersheim, vianočné trhy (Štrasburk, Mylhúzy, Kolmar a Kaysersberg), nemecký koncentračný tábor Struthof, múzeum deportácie a opevnenia v Schoenenbourg. UNESCO pamiatky v Štrasburk - historické centrum Strasbourg - Grande île a Historické centrum Grande île s katedrálou, kostely a palácem. Zapísané roku 1988.






Foto: © Hrad Haut-Koenigsbourg - JUNG Brice / Symbol Alsaska - Lilly M / Tradičná architektúra - FloSch / Tradičná architektúra - wikipedia / Tanners' quarter in Straßburg - Andreas Trepte / Múzeum lokomotív - Florival / Panorama Alsaska s vinicami - Denis Helfer / Trdičné Baeckeoffe - éréales Kill / Katedrála Notre Dame v Štrasburgu - Quedza



CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk




Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára