sobota 23. marca 2013

Raj rybárov - jazero "Tisza-tó"

Skutočný svet divokej vody uprostred Veľkej nížiny nájdete na jazere Tisa (Tisza-tó). Je druhým najväčším jazerom Maďarska a svojou 127 km2 rozlohou. Jeho meniacou sa hladinou a mozaikou prostredia predstavuje raj pre rybárov.

K premenlivosti jazera prispieva nespočetné množstvo ostrovov, regiónov s mŕtvymi ramenami, dynamicky sa rozvíjajúce inundačné lesy a nedotknuté močiare. Kombinácia kanálov a plytkých riečnych kotlín očaria návštevníkov a prilákajú fotografov, milovníkov prírody či rybárov.

Rôznorodosť biotopu pomohol k vzniku prírodného zemského raju "jazero Tisza-tó", ktoré sa vyznačuje unikátnym dobrodružstvom a aj tajomstvom ni elen pre člnkujúcich sa objaviteľov. Na turistov tu čakajú v Európe najväčšie plochy bieleho lekna a leknovca štítnatého, tisíce vtákov tiahnucich v jarnom a jesennom období, rarity zo sveta vtákov, po objavení túžiace lagúny, fošňové náučné chodníky a prechádzky v inundačných oblastiach!

Jazero Tisza-tó časťou Národného parku Hortobágy a aj súčasťou Svetového dedičstva. Toto jazero poskytuje pre viac ako 200 druhov vtákov miesto na hniezdenie, jedenie a oddych a je jedným z dôležitých oddychových miest pri ich európskom putovaní.

Pomocou turistického sprievodcu ešte aj laický milovník prírody nemá ako zablúdiť. Pre tých, ktorí radi fotia prírodu, ranná prechádzka pri východe slnka je skutočným zážitkom.

Na objavovanie malebného vodného sveta jazera Tisza-tó sa môžeme vydať z 15 rôznych prístavov. Na návštevníkov čaká viac ako 1000 motorových člnov, ktoré turisti najčastejšie využívajú spolu s turistickým sprievodcom. Orientáciu uľahčujú značky a môžete použiť aj GPS zariadenie a ak hrozí zlé počasie, prístroj na signalizáciu búrky Vám to oznámi. Aj turistickí sprievodcovia sú Vám nápomocní v obhliadke okolitých krás, objavovaní zaujímavostí a v rozprávaní príbehov. Výber túr na člne je však čoraz ťažší, pretože ponuka je priam nekonečná: od krátkej 45 minútovej okružnej túry po 8 hodinový veľký ornitologický okruh, od skorej rannej túry ku vahadlovej studni smerujúcej k východu slnka, romantickej túry pri západe slnka, cez návštevu pamiatok v Óhalász-e odkrývajúcich legendu zaplavenej obce.

Foto: © Németh Dániel Maďarsko


Zväčšiť mapu


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára