streda 16. januára 2013

Valašské múzeum v prírode

Valašské múzeum v prírode je druhé najstaršie múzeum v prírode v strednej Európe. Staršie je Polabské národopisné múzeum v Přerove nad Labem. Po celý rok v múzeu prebiehajú akcie inšpirované folklórom, ľudovými zvykmi a tradičnými remeslami.
V roku 1925 ho založili bratia Alois a Bohumír Jaroňkové. (Bohumír Jaroněk (* 23. apríla 1866, Zlín - 18. januára 1933, Zlín) bol český výtvarník a zakladateľ Valašského múzea v prírode v Rožnove pod Radhoštěm.)

Múzeum môžme rozdeliť na tri časti:

Drevené mestečko
Mlynská dolina
Valašská dedina


Drevené mestečko

Drevené mestečko je najstaršou časťou múzea, pre verejnosť bolo otvorené v roku 1925. Boli do neho prenesené domy z rožnovského námestí. Fojtství je kópiou stavby z Veľkých Karlovic. Drevený kostolík sv. Anny je kópiou vyhoreného kostola z Větřkovic, ale bol osadený vežou z Tichej. Bol postavený v období 2. svetovej vojny a vysvätený v roku 1945.
Okolo kostolíka sv. Anny sa rozprestiera cintorín zvaný Valašský Slavín. Je miestom pripomenutia a uctenie života a diela významných osobností východnej Moravy, ktoré sa zaslúžili o rozkvet a povznesenie Moravského Valašska. Dnes je Valašský Slavín čestným pohrebiskom.
Billův měšťanský dům Foto: Podzemnik

Mlýnská dolina

Zhromažďuje funkčné technické stavby (valcha, mlyn, píla, hamr, lisovňa oleja). Väčšina exponátov je poháňaná vodou. Mlýnská dolina je najmladšou časťou múzea, pre verejnosť bola otvorená v roku 1982.
Vodní kolo pily z Velkých Karlovic Foto: © Daniel Baránek

Pustevny

K múzeu patrí aj dve secesný ubytovne Libušín a Maměnka na Pustevnách, ktoré boli postavené podľa ľudovou architektúrou inšpirovaného návrhu architekta Dušana Jurkoviča. Múzeum je spravuje od roku 1995.
Maměnka Foto: © Podzemnik

CzechTourism Slovensko, vmp.cz

Foto: © wikipedia.org, Informácie boli použité z propagačných materiálov Valašského múzea v prírode a cs.wikipedie.org


Hľadáte obraz na stenu? Ponúkame aj na zákazku umeleckú tvorbu. Grafiky, maľbu, plakety, kusovú výrobu aj luxusných vizitiek, svadobných oznámení ale aj k jubileám.
CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.
Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára