streda 16. januára 2013

Pútne miesta Východnej Moravy

Východná Morava je zastúpená viac ako tisícročnou tradíciou kresťanstva. Nie len návštevnici ale aj pútnici tu nájdu bohatstvo pamiatok viery, ľudskej zručnosti od dôb prvých slovanských vierozvestcov až po súčasnosť, ale najmä nezabudnuteľnú atmosféru pamätných miest aj s ich príbehmi.




Kroměříž, námestie foto: © Christof Halbe

Vydajme sa na cestu spájajúcu poznávania pútnických miest Moravy. Svoje putovanie môžeme začať v Kroměříži, meste pamiatok UNESCO. Navštívme miesta spojené s dávnou históriou krajiny, ktoré sú už dlhé stáročia cieľom mnohých pútnikov. Putovanie môžeme zakončiť na Velehrade, odkiaľ bolo Slovanom pred mnohými vekmi prinesené kresťanstvo.

Kroměříž

Iste poznáte sedem divov sveta, ale keď uvidíte kúzlo rozmanitosti mesta Kroměříž, poviete si, toto tam naisto chýba. Arcibiskupský zámok a jej záhrady zapísané v listine UNESCO, dáva tomuto krásnemu kraju pečať, že si sem cestu nájde viac a viac turistov. Aké Genius Loci nájdeme v tomto úžasnom komplexe. Dejiny mesta spadajú do Veľkomoravskej ríše 9 st. po. Kristovi. Kde existovalo slovanské hradište, ktorá strážila dôležitú križovatku ciest pri brode rieky Morava.

Svätý Hostýn

Dominantou je bazilika Nanebovzatia Panny Márie, ktorej základný kameň bol posvätený roku 1721. K chrámu vedú schody, ktoré začínajú u Vodnej kaplnky, kde vyviera zázračná voda. Schodisko tvorí 250 schodov. Významnou pamiatkou je aj unikátna Hostýnskeho krížová cesta od slávneho architekta Dušana Jurkoviča. V areáli navštívte aj Svatohostýnské múzeum a rozhľadňu z roku 1898.

Holešov

Jedna z najstarších, najcennejších a najlepšie zachovaných židovských pamiatok v Českej republiky je šachová synagóga a židovský cintorín.

Provodov-Malenisko

Prvé správy pochádzajú z počiatku 18. storočia a je nutné ich pripočítať prameni zázračné vody. Kostol Panny Márie Snežnej na Malenisku u Provodov patrí k najznámejším moravským pútnickým miestam. Pútnický kostolík v barokovom slohu z roku 1750 má prostý a jednoduchý interiér.

Štípa

Milostná socha Panny Márie s Ježiškom, stojace na hlavnom oltári v pútnickom kostole zasvätenom Narodenia Panny Márie, patrí do trojice najstarších mariánskych sôch na Morave. Rozsiahla mariánska baroková svätyňa z roku 1765 je jednou z najväčších a najkrajších cirkevných stavieb na celej Morave.

Velehrad

Najvýznamnejšie pútnické miesto v Českej republike. Je úzko spojená s odkazom slovanských apoštolov sv. Cyrila a Metoda, spolupatrónov Európy. Podľa archeologických nálezov možno metropole Veľkomoravskej ríše a sídlo jej prvého arcibiskupa sv. Metoda, Veligrad, spájať práve so širšou oblasťou v okolí Velehradu. Rozsiahly kláštorný komplex bol budovaný od 13. do prelomu 17. a 18. storočia. Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda, ktorá je súčasťou komplexu, vyniká barokovým interiérom. Pútnické cesta Velehrad - Svätý Hostýn - po ceste dlhej 63 km, ktorá spája obe pútnické miesta, je rozmiestnených 25 drevených prístreškov s turistickými a pútnickým informáciami.

Doporučené články: Kroměříž 1, 2, V kraji koní a perníka, Za pamiatkami UNESCO - Třebíč

CzechTourism, Vychodní Morava,


Hľadáte obraz na stenu? Ponúkame aj na zákazku umeleckú tvorbu. Grafiky, maľbu, plakety, kusovú výrobu aj luxusných vizitiek, svadobných oznámení ale aj k jubileám.
CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.
Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára