štvrtok 29. novembra 2012

Šanghaj - Paríž Orientu

Šanghaj bolo najvyspelejším mestom orientu, najväčším mestom Číny spred roku 1949. Bola to metropola, kde sa otáčali peniaze. Bola centrom intelektuálneho života.

V 20 rokoch 20. storočia sa v prudko rozšírujúcom meste, strategický položenom medzi riekou Jang-c´-ťiang a mora, sa stala mostom Číny do sveta. Realizovala sa tu takmer polovica zahraničného obchodu a nachádzala sa tu polovica továrni krajiny a prtiahla jednu tretinu zahraničných investícii.

Od 80 rokov minulého storočia sa Šanghaj stal najviditeľnejším poslom modernizácie v Číne, ako najmodernejšie hospodárske, finančné, obchodné centrum, ktoré priam magický priťahovali zahraničné investície. Šanghaj sa stal najrýchlešie rastúcou a napredujúcou metropolou.

Európsky architekti tu vystavali mrakodrapy v štýle art deco. Tým získal Šanghaj nezameniteľnú podobu.
V šanghai sa nachádza 4000 výškových budov a plánuje sa ďaľších 1000. Orientálna Perla, veža, ktorú tvoria tri stĺpce na vrchole s televíznym vysielačom, sa vyníma na brehu rieky do výšky 486 m. Neďaleko od nej sa týči ďaľšia veža s hotelom, ktorá má 421 m. Mesto sa môže pochváliť najdlhýš morským mostom na svete. Má 32 km a bol daný do prevádzky v roku 2005.

Okolitá oblasť aj so starou hodvábnou cestou Su-čou a nové priemyslené centrá v delte rieky Jang-c´-ťiang, tvoria priemyselnú križovatku a sektor služieb, ktoré napredujú závratnou rýchlosťou.

Šanghajský prístav sa stal popredným kanálom sveta pre vývoz a dovoz tovaru medzi Čínou, Japonskom, západom, juhovýchodnou áziou.

Šanghaj sa stal magnetom pre turistycký ruch.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára