štvrtok 15. novembra 2012

Brno - a jeho top turistické ciele

Čo všetko môže Brno ako turistický cieľ ponúknuť slovenskému turistovi? Poďme si stručne prejsť niekoľko zaujímavých objektov, ktoré boli zrekonštruované alebo majú rozšírené pôsobenie.

Hrad Špilberg
Kráľovský hrad Špilberg bol "väznicou národov" v 18 storočí a najznámejšou väznicou v Habsburgskej monarchie. Odsúdení tu boli hlavne rakušania, talianskí sektári tzv. "karbonáři"...
Teraz hrad Špilberg ponúka návštevníkom stále výstavy vo svojich priestoroch. Zároveň ponúka aj prehliadku podzemných kazemat. Hrad je obkolesený rozsiahlým parkom, z ktorého je výhľad na mesto a do okolitej krajiny.
www.spilberg.cz
Brnenské podzemie
"Mincmistrovský sklep" V stredoveku nazývaný "Rybný trh" dnes Dominikánske námestie, bolo sídlom významných brnenských mešťanov. Žil a býval tam aj kráľovský majster mincovník Bruno a jeho následovníci, ktorým jeho pivničné priestory slúžili pre ražbu minci ako aj sklad pre suroviny. Expozícia pripomína a zachytáva skoro zabudnuté remeslo a históriu mincovníctva v Brne. Spolu s dokladmi, či mincami ktoré sa tam razili, sú tu vystavené aj faximílie vzácnych listín. Nájdeme tu aj funkčnú repliku stredovekého mincového lisu a keď budete mať šťastie tak Vám ho aj "mincmistr Bruno" osobne vyrazí :) Tieto priestory sú súčasťou Novej radnice, slúži táto časť aj pre prezentáciu histórie aj súčasnosti mesta Brna.
www.ticbrno.cz
Vila Tugendhat
Brnianska Vila Tugendhat je ojedinelým dielom nemeckého projektanta Ludwiga Miese van der Rohe, ktorý vypracoval v roku 1928, na žiadosť manželov Grete a Fritza Tugendhatových návrh stavby. Vila je označovaná za stavbu, ktorá určila nové miery moderného bývania a patrí k základným dielam svetovej modernej architektúry - funkcionalizmus. Známy je predovšetkým zasklený hlavný obytný priestor so zimnou záhradou.
Stavba je pokladaná za najvýznamnejšie Miesove predvojnové dielo. Autor je považovaný za otca modernej architektúry 20. storočia.
V roku 2002 bola vila Tugendhat zapísaná do listiny UNESCO.
www.tugendhat.eu
Jurkovičova vila v Žabovreskách Dušan Jurkovič postavil vlastné rodinné sídlo v roku 1906 v Brne, Žabovreskách, na ulici Jana Nečase. Vila patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky secesnej architektúry v Brne.
Dušan Jurkovič predal vilu v roku 1919. V období medzi dvoma svetovými vojnami vila niekoľkokrát zmenila majiteľa. Posledný majiteľ predal vilu 30. júna 2006. Vilu i s okolitou záhradou má momentálne v správe Moravská galéria v Brne.
www.moravska-galerie.cz



Brnenský architektonický manuál
Brnenský architektonický manuál mapuje stavebný a urabnistický vývoj mesta a zprostredkuje záujemcom o architektúre podrobné informácie o brnenských stavbách, ktoré vznikli v rokoch 1918 - 1945
www.bam.brno.cz
Hviezdáreň a planetárium Brno
Po rozsiahlej rekonštrukcii je hvezdáreň opäť prístupná verejnosti. Pozorovanie oblohy, multivizuálné programy pod umelou oblohou planetária, interaktívne predstavenia.experimentálna show, výpravy do slnečnej sústavy, prednášky, semináre ako aj kultúrne akcie čakajú na návštevníkov Hviezdárenň a planetária Brno.
www.hvezdarna.cz




Moravská galéria v Brne
Moravská galéria v Brne sa ako jediné múzeum umenia v Českej republike zaoberá výtvarnou kultúrou komplexne. Pracuje s volným umením, fotografiou, úžitkovým umením, grafickým designom a architektúrou. Moravská galéria je druhým najväčším múzeom umenia v Českej republike.
www.moravska-galerie.cz

Moravské zemské muzeum je druhé najväčšie (po Národním muzeu v Prahe) a druhé najstaršie (po Slezském zemském muzeu v Opave) múzeum v Česku. Múzeum bolo založené v Brne dekrétem cisára Františka I. ako Františkovo museum dňa 29. júla v roku 1817. V súčasnej dobe sa v jeho zbierkach nachádza viac ako 6 miliónov predmetov z rôznych prírodovedných a spoločensko-vedných odborov (antropológia, archeológia praveká a stredoveká, botanika, teatrológia, entomológia, etnografia, geológia, genetika, história, mineralógia, muzikológia, paleontológia, zoológia).

foto: wikipedia.org, www.brno.cz, CzechTourism Slovensko,
Hľadáte obraz na stenu? Ponúkame aj na zákazku umeleckú tvorbu. Grafiky, maľbu, plakety, kusovú výrobu aj luxusných vizitiek, svadobných oznámení ale aj k jubileám.
CK Internet dobré informácie pre každého. Ubytovanie nájdete v pohodlí tu. Letenky si môžete objednať tu. Alebo chcete ísť stopom? Zadarmo cestovný sprievodca.
Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára