pondelok 6. augusta 2012

Warmiňsko - mazurské vojvodstvo


Olsztyn - Stary Ratusz Foto: © Dominik Tyniw

Poľsko, štát v centre európy, leží medzi Vislou a Odrou pri Baltickom mori. Je atraktívne pre bohatstvo prírodných či kultúrnych pamiatok, tradícii a svojou pohostinnosťou.

Polsko je pestrá krajina. Na juhu Karpaty a Sudety. Nížiny a vysočiny ležia uprostred krajiny. Severná časť Poľska s Mazurskými tisícimi jazerami. A tojte krásnej oblasti si niečo povieme. Už autor knihy Zbigniew Nienacki so svojím pánom Tragáčikom, prekrásne opísal tento zaujímavý kraj.

Olsztyn

Hlavné mesto tisícky jazier Olsztyn. Mesto malebne položené na návrší Łyny má vo svojích hraniciach desať jazier a jeho povrch tvorí 21% lesov. Gotický hrad warmiňskej kapituly, kde okrem iného býval Mikuláš Koperník je teraz múzeum Warmii a Mazurska. Medzi ďalšie atrakcie Olsztyna patrí planetárium a astronomické observatórium.

www.mazury.travel



Frombork

Mesto kde pracoval a zomrel Mikuláš Koperník. Súbor Katedrálneho návršia bývalej stredovekej pevnosti, patrí k najvyššej triede medzi pamiatkami v Polsku. Najstaršou stavbou je gotická katedrála a biskupský palác zo 14 storočia. Mesto je strediskom vodných športov a jachtingu.

www.frombork.art.pl

Lidzbark Warmiňský

Mesto bolo sídlom biskupov a hlavným mestom Warmie. Najcennejšou pamiatkou je hrad. V zámockej kaplnke môžete obdivovať rokokovú výzdobu. Letný biskupský palác na kopci obklopený nádherným parkom budí zaslúženú pozornosť. V rokoch 1503 - 1510 tam býval aj Koperník.
muzeum.olsztyn.pl


Nidzica

Mesto je známe svojím hradom, postavený v 14. storočí križiakmi. Na hrade je múzeum aj hotel. Konajú sa tu stredoveké hody a rytierské zápasy.
www.nidzica.pl, www.hotelgregorovius.pl

Čo by vás ešte mohlo zaujímať?
muzeum.olsztyn.pl
muzeumolsztynek.com.pl
kadyny.com.pl


Zväčšiť mapu

0 komentárov:

Zverejnenie komentára