nedeľa 3. júna 2012

Kroměříž - Hanácké Athény

Iste poznáte sedem divov sveta, ale keď uvidíte kúzlo rozmanitosti mesta Kroměříž, poviete si, toto tam naisto chýba.

Arcibiskupský zámok a jej záhrady zapísané v listine UNESCO, dáva tomuto krásnemu kraju pečať, že si sem cestu nájde viac a viac turistov.
Aké Genius Loci nájdeme v tomto úžasnom komplexe. Dejiny mesta spadajú do Veľkomoravskej ríše 9 st. po. Kristovi. Kde existovalo slovanské hradište, ktorá strážila dôležitú križovatku ciest pri brode rieky Morava. Stretávala sa tu soľná cesta s jantárovou. V 13. storočí bolo miesto prestavané na gotický hrad. V prvej polovici 16. storočia sa prestaval arcibiskom Thurzom na renesančný zámok. Zámok mal veľmi pohnutý život v tomto období. Vyhorel, dvakrát bol spustošený. Až biskup Karol II z Lichtesteina - Castelcornu pri pohľade na zničené mesto povedal, že jeho rezidenčné mesto, musí mať kniežací vzhľad.
Tak sa postupne menil zámok a jeho záhrady. Záhrada Libosad ktorej dnes vravia domáci Květná záhrada a trvala desať rokov, priniesla ukážku prekrásnej záhradnej architektúry. Architekt Lucchese a po ňom Tencala, začali aj s obnovou zámku. Dalo sa rekonštruovať všetko, aj Zámocká knihovňa získala peniaze na nákup kníh a bola ustanovená Zámocká kapela. Na tú dobu v európe veľmi bohatá. Mala 36 členov.

Čo nájdeme v nej teraz? Zbierku mincí a medailí v počte 10 126 ks. Obsahuje pápežské mince a medaile, cirkevných rytierskych rádov a bratstiev. Môžme si pozrieť vzácne práce v Zámockej obrazárni. Nájdeme tu obrazy od Tiziana, Veroneseho, van Dycka a ďaľších autorov. Zbierky sú svojou povahou unikátne. Originálna knižnica obsahuje množstvo prvotlačí, hudobné partitúry majstrov ako sú Gallus, Mozart, Biber, Haydn ako aj vlastnoručne opravované Beethovenom práce arcivojvodu Rudolfa.

Zámocká záhrada v rozsahu 45 hektárov rozvinula všetky možnosti krajinárskeho parku. Kompozícia s rybníkom ako aj priľahlých vodných plôch. Úžasná scenéria sa strieda každým pohľadom. Každým krokom, ktorí nás sprevádza objavujeme rôzne zaujímavosti a zákutia. Pompejská kolonáda, či strieborný most alebo čínsky pavilón nás nenechá na pochybách že sa nachádzame vo fascinujúcom prostredí.

Nedá sa na tak malej ploche všetko povedať. Lebo už klasik vravel: "Radšej raz vidieť, ako tisíckrát počuť".



Námestie, pohľad z Arcibiskupského zámku
foto: © Pernak



Kroměříž, námestie
foto: © Christof Halbe



Kroměříž, Kvetinová záhrada
foto: © P.matel



Kroměříž, kolonáda
foto: © karakal

CzechTourism Slovensko Východní Morava Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk CzechTourism Slovensko

0 komentárov:

Zverejnenie komentára