piatok 25. mája 2012

Tip: Posledný víkend s Picassom

Pocte Picassovi, ktorý sa tento konal minulý rok v Galérii mesta Bratislavy, si môžete ešte tento posledný víkend pozrieť Picassa v River Gallery Na Dvořákovom nábreží v Bratislave. Pablo Picasso 45 - krát v River Gallery. Takže koho to zaujíma má poslednú možnosť vidieť origináli tohto umelca.

Picasso bol extrémne talentovaný ako maliar a kreslič, dokonca aj na štandard svetového umelca. Pracoval s rovnakou zručnosťou s olejom, vodovými farbami, pastelom, uhlíkom, ceruzkou a atramentom. Bol preslávený tým, že komplexné scény modeloval len pomocou niekoľkých geometrických tvarov v jeho kubistických prácach so zmiešaným médiom, ale aj tým, že produkoval po celý svoj život majstrovské portréty. Picassove skice jeho priateľov perom a atramentom z kubistického a neskoršieho obdobia sú cenené pre ich dovtedy nedoceňovanú vierohodnosť a stali sa príkladom jeho schopností. Picasso sa v sfére umenia vskutku pohyboval s ľahkosťou, aj napriek obmedzenému akademickému cviku (dokončil iba prvý ročník Kráľovskej akadémie v Madride). Jeho prirodzený talent bol znásobený divou pracovnou etikou, ktorá prežila do posledných rokov jeho dlhého života.

Pablo Picasso 1962
Photo: © Argentina. Revista Vea y Lea Po
© wikipedia.com

Čo s načatým dňom? Krásna prechádzka popri Dunaji smerom k starému mestu. Potulky uličkami, ktoré dýchajú svojou históriou posedenie vo vinárni s dobrým jedlom vo vinnej pivnici a deň môže byť príjemne zakončený. Čo tu doporučujem? Zapekané slimáky s nivovou omáčkou a k tomu dobré chladené víno Tramín červený a večer ako vyšity.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára