štvrtok 17. mája 2012

Južné čechy

Juhočeský kraj ovplýva v rámci regiónov s najväčším počtom historických pamiatok v Českej republike. Slávne rody českého "pánství" tu zanechali nesmierne dedičstvo a krásu. Pečať "genius loci" vyráža dych pri návštevách jednotlivých hradov a zámkov. Každá pamiatka má svoje tajomstvá. Tajomstvá, ktoré odhalíte len a len ich návštevou. Lebo nie je každému súdene sa stretnuť s tajomnom, ktoré každy objekt má. Ukážme na na niektoré z ních, ktoré svojou noblesnosťou sa vyrovnajú aj francúzskym či anglickým zámkom.

Prvá písomná správa jedného z architektonických skvostov, ako mesto zapísané v UNESCO, bol z roku 1309 Český Krumlov. Výnimočné kulisy starého mesta, Vás zavedú v mysli o pár storočí dozadu. Ale keď prídete v pravý čas, tak sa ocinete v stredoveku ani nebudete vedieť ako. Mesto a jeho prilahlé okolie patrí medzi plne zážitkové destinácie. Nájdete tu všetko. Hrad a jej expozície. A viete že tam najdete aj chov medveďov? V 16 storočí tam nadviazali na dávnu tradiciu rodovej povesti. Preto tie medvede. Zámocky park skrýva jedinečnú divadelnú scénu. Čaká tu na Vás romantika, kultúra, poznanie a množstvo pohybového vyžitia. Cykloturistika, pešia ako aj vodná turistika. Nesmieme zabudnúť ani na tých, ktorí radi pozerajú na svet z konského chrba. A čo by to bolo bez golfu alebo milovníkov tenisu? A pre fajnšmekerov motošportu že by sa nič nenašlo? Na jar, si môžete vypočuť burácanie motorov a vôňu spáleneho benzínu na Českokrumlovskej rallye. Jedinečná destinácia. Choďte sa pozrieť.

www.ckrumlov.cz

Najsť perlu nie je až tak ťažke. Región Južných Čiech Vám ich dokáže ukázať. Jedna s periel tejto lokality sa nachádza v Hlboké nad Vltavou. Uprostred velkolepého parku sa z čista jasna objaví beloskvúca architektúra v štýle tudorovskej gotiky. Zámok, ktorý by sme si letmo mohli pomýliť s anglickou královskou rezidenciou vo Windsore. Fascinujú ma knihy a tento zámok ich má veru požehnane. Knižnica s 12 000 zväzkami poteší nejedno oko milovníka literatúri. Koniareň poskytuje jedinčnú zbierku juhočeskej gotiky a holandských majstrov.

www.zamek-hluboka.eu/

Juhočeský kraj má a vie poskytnúť všetko čo turistika vyžaduje. 6000 historických objektov, kúpeľnictvo, ktoré ma v južných Čechách svoju tradíciu, napríklad Bechyně, Vráž, či Třeboň. Turistické trasy udržované Klubom českých turistov. Jedna z najrozsiahlejších a najrozvinutejších sieti cyklotras v Českej republike. Okuzlujúca príroda s hladinami rybníkov. A nesmieme zabudnúť že je tu vynikajúca gastronomia a výnimočné pivo.

Ďakujem CzcechTourist Slovensko, za zaujímavú a podnetnú prezentáciu.

www.jiznicechy.cz www.kudyznudy.cz www.jihoceske-cyklostezky.cz



© Photo: Ondřej Koníček

Zväčšiť mapu

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára